miércoles, febrero 10, 2010

ZI DE DOCUMENTAR

Opt documentare in regia lui Slavomir Popovici la Noul Cinematograf al Regizorului Roman

Miercuri, 10 februarie, orele 17:30, Studioul Horia Bernea

Slavomir Popovici (1930-1983) este unul dintre cei mai importanti regizori de film documentar din Romania. Filmele lui de arta (printre care Soarele negru, 1968) si etnografice (printre care Bun ca ziua, 1974) depasesc cadrul strict al documentarului. Ele pot fi considerate o serie de poeme filozofice, pe temele esentiale ale ciclului vietii si trecerii timpului.

Inainte de proiectia filmelor vor vorbi Laurentiu Damian, regizor; Radu Rautu, etnograf; Sorin Vieru, profesor la facultatea de Filozofie a Universitatii Bucuresti.

Uzina
Un eseu cinematografic, cu filmari speciale, pornind de la sarbatorirea zilei de 1 mai, in 1965, la uzina 1 mai din Ploiesti, producatoare de utilaj petrolier – in care sunt urmarite schimbarile produse in viata sociala de aparitiei uzinei, prin analogii imagistice neasteptate si metaforice. Romante aspreIstorii ale locomotivelor de ieri si de azi, ca semne ale trecerii timpului si schimbarilor sociale.

Io, Stefan Voievod ctitor
Arta din vremea lui Stefan cel Mare, folosind drept comentariu cronicile vremii.

Soarele negru
Un poem cinematografic despre timp si varstele omului pornind de la broderii medievale romanesti infatisand compozitii ale plangerii.

Semnul bradului
Obiceiurile si domeniile artei populare in care este prezent bradul, simbolul continuitatii si al reinnoirii vietii.

Bun ca ziua
Traiectoria piinii „sarbatoresti” de la grau la colac (cel mai efemer produs al artei taranesti) si prezenta acesteia in momentele fundamentale ale ciclului vietii: nastere, nunta, moarte. In comunele Maieru (Bistrita Nasaud), Frecauti (Bucovina), Bixad (Oas), Polovraci (Gorj).

Victime si vinovati
Film utilitar realizat la cererea Ministerului Chimiei despre posibilele efecte ale unor butelii de aragaz improvizate si neautorizate, pretext pentru a prezenta un cine-vérité tragic in comuna Vadul Parului la sfarsit de ani 60.

Letopisetul lui Hrib
Transpunerea cinematografica a cronicii lui Toader Hrib, taran din satul Arbore, judetul Suceava, si intemeietor al unui muzeu local.

înveliş

înveliş

School poster. Foto de Trine Dalsgaard