viernes, julio 17, 2009

Oameni de afaceri, inspiraţi de filologi


Am avut în ultima vreme ocazia de a afla că oamenii de afaceri îi susţin pe filologi. Am putea spune că visăm să ajungem la un dialog între creatori şi oamenii cu bani care să finanţeze proiecte culturale, să cumpere opere de artă, să aibă colecţii de cărţi bibliofile şi cărţi rare. Sunt câteva excepţii discrete de acest gen în ţara noastră. Nu putem spune acelaşi lucru despre omul de afaceri şi omul politic Mircea Popescu. Acest personaj necunoscut consideră că singura lui soluţie de a se afirma în spaţiul public românesc este aceea de a intra într-un dispută culturală (sic!) şi de a denunţa la DNA proiectul Academiei Române de editare a manuscriselor eminesciene. Şi acest lucru după o lectură, bănuiesc întâmplătoare, a articolului Ioanei Both din „Dilema veche” şi al celui semnat de Constantin Vică în „Dilemateca”, ambii criticând proiectul Academiei.
Ediţia facsimilată a manuscriselor lui Eminescu, pe care Noica a dorit-o realizată, a apărut datorită bunei coordonări a profesorului Eugen Simion şi a graficianului Mircia Dumitrescu. Această ediţie este însoţită de un CD prin care s-a dorit vizualizarea manuscriselor eminesciene. Faptul că Ioana Both, Constantin Vică şi Mircea Popescu compară acest CD cu ediţiile electronice Wittgenstein's Nachlass: The Bergen Electronic Edition", Charles Sanders Peirce ne determină să ne îndoim profound de capacitatea elementară acestor persoane de a distinge între două modalităţi electronice de redare a informaţiei. Dincolo de acest aspect, se poartă în tot spaţiul occidental astfel de reacţii la adresa unor mari personalităţi, reacţii care creează peste noapte vedete şi vedetisme.
Dacă reacţiile de frustrare le putem analiza ca deliciu psihanalitic, reacţia domnului Mircea Popescu rămâne totuşi surprinzător de hilară. Acesta declara pentru “Cotidianul” că “perpetuarea acestei atitudini, de-a ascunde gunoiul sub preş şi de a povesti la o cafea şi pe la colţuri, este mai degrabă nocivă, pe de o parte pentru că slăbeşte încrederea cetăţenilor în instituţiile statului, şi pe de cealaltă pentru că îngăduie persoanelor incompetente ori rău intenţionate să rămână hoţi neprinşi, şi deci negustori cinstiţi”. No comment!

înveliş

înveliş

School poster. Foto de Trine Dalsgaard