lunes, julio 13, 2009

Ce-am mai făcut în ultimul timp

Concursul de debut literar UniCredit a desemnat trei scriitori debutanţi în 2009
• Lucrarea câştigătoare la fiecare secţiune va fi publicată şi promovată de Editura Humanitas
Bucureşti, 24 iunie 2009 – Concursul de debut literar UniCredit, ediţia 2009, desfăşurat pe parcursul a două luni la nivel naţional, are trei câştigători, ale căror lucrări vor fi publicate şi promovate de Editura Humanitas. Concursul se află la a doua ediţie, fiind iniţiat de Asociaţia Catalist în parteneriat cu UniCredit Ţiriac Bank şi pentru susţinerea scriitorilor ale căror lucrări nu au mai fost publicate în volum.Ediţia a doua a Concursului de debut literar UniCredit a atras participarea a peste 120 de manuscrise pentru trei secţiuni: poezie, proză scurtă şi roman.
Câştigătorii din acest an sunt Gabriela Toma din Bucureşti, la secţiunea „Poezie”, pentru volumul Cântecul geamănului, Carmen Dominte din Bucureşti, la „Proză scurtă”, pentru lucrarea Soarele răsare din televizor şi Dorin Cozan din Vaslui, pentru Apocalipsa după Vaslui, la „Roman”.Selecţia lucrărilor premiate a fost realizată de către acelaşi juriu de specialitate ca la prima ediţie a concursului, compus din Paul Cernat, Liviu Papadima şi Mircea Vasilescu. Aceştia îşi argumentează în cele de mai jos alegerile:
Cântecul geamănului e un volum de versuri omogen, cu o arhitectură simbolică unitară şi o construcţie pe mai multe paliere de semnificaţie, de la cel direct existenţial, la cel metafizic”, a apreciat criticul literar Paul Cernat, lector universitar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. „Unitatea de viziune se asociază perfect cu unitatea de dicţiune. Textele sunt în general scurte, intense, enigmatice, cu personaje lirice care apar şi dispar, fantomatic, din cadru. Poemele developează secvenţe onirice, meditative, cu un amestec de suavitate şi cruzime, iar afectivitatea bine ţinută în frâu a tonului imprimă secvenţelor o atmosferă psihedelică, stranie. Un talent puternic interiorizat, de o forţă implozivă.”
Mircea Vasilescu, conferenţiar dr. La Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi redactor-şef al revistei Dilema veche, a motivat simplu premiul obţinut de Carmen Dominte (autoarea lucrării Soarele răsare din televizor): „pentru ritmul alert, stilul concis şi verva imaginativă”.
„Apocalipsa după Vaslui e o naraţiune savuroasă, greu clasabilă, dar care poate fi considerată fără probleme şi ca roman”, consideră Liviu Papadima, decanul Facultăţii de Litere. „Amestecul de parodie arhaizantă şi de jargon computeristic, bogat asezonat cu elemente ale societăţii româneşti de azi şi dintotdeauna are bătaie lungă, trimiţând la o imagine a identităţii locale peste timp şi mode. Formula accesată este patafizică şi absurdistă, cu elemente ce trimit la Urmuz, la Păstorel Teodoreanu sau Luca Piţu. Savuros, textul amuză, bulversează şi captivează. Aproape sigur, nu va trece neobservat. În definitiv, dacă Mizilul a intrat cam de multişor în literatura română, Vasluiul de ce să mai aştepte?”, a încheiat Papadima pledoaria pentru romanul declarat câştigător în competiţie.
„Ne-am implicat în acest proiect, încercând să contrazicem prejudecata încetăţenită potrivit căreia în România tinerii autori nu sunt sprijiniţi să se afirme”, spune Anca Nuţă, Manager Evenimente, CSR şi Proiecte Culturale în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. „Am vrut ca noi, UniCredit Ţiriac Bank, să contribuim la afirmarea unor scriitori debutanţi, mai degrabă decât să ridicăm neputincioşi din umeri, alăturându-ne vocilor care spun „Nu se face nimic!”. Noi am făcut ceva şi suntem mândri că, ajuns la cea de-a doua ediţie, Concursul de debut literar UniCredit a atras un număr dublu de participanţi, comparativ cu anul trecut”, a mai declarat Anca Nuţă.
„Am făcut un mic studiu de „piaţă” înainte de lansarea concursului, în urma căruia am constatat că iniţiative de acest fel sunt puţine şi, în general, restrictive – fie impun o limită de vârstă, fie cer şi CV-uri, listă de texte publicate în prealabil ş.a.m.d.Noi am vrut să iniţiem un concurs deschis absolut tuturor celor care scriu, judecat de un juriu neafiliat vreunei edituri sau grupări, unde singura condiţie să fie statutul de debutant (în volum), iar criteriul de selecţie să fie strict valoarea textelor, fără vreo atenţie acordată vârstei, experienţei ori succeselor anterioare ale participanţilor.Până la urmă, cel mai important e faptul că reuşim prin concursul acesta să le deschidem unor autori un drum altfel poate inaccesibil. Şi efectul pe care o astfel de legitimare, asigurată şi de publicarea la o editură prestigioasă, o are asupra câştigătorilor e, cred, un motiv suficient pentru a continua proiectul acesta.” (Cristina Guseth, Directorul Asociaţiei Catalist)
Scriitorii premiaţi îşi vor vedea lucrările publicate şi lansate de către Editura Humanitas, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, ediţia a XVI-a, ce va fi organizat în toamna acestui an. De asemenea, editura se va ocupa şi de promovarea celor trei lucrări. Informaţii suplimentare despre concurs şi câştigători sunt disponibile pe site-ul www.bibliofagia.ro.

înveliş

înveliş

School poster. Foto de Trine Dalsgaard