jueves, mayo 27, 2010

Cenaclul ”Marin Mincu”



Prima ședință a Cenaclului „Marin Mincu” a avut loc miercuri, 26 mai. În cadrul acestei întâlniri s-a convenit schimbarea denumirii cenaclului (din „Euridice” în „Marin Mincu”), precum și schimbarea zilei în care va avea loc – marți, ora 18.00 în aceeași Sală „Mircea Eliade” a Bibliotecii Metropolitane București.
Au citit Dumitru Bădița (proză) și Gabriel Daliș (poezie). După lectură au avut loc comentarii legate de cele două fragmente de proză ale lui Bădița, unde Soviany și Ștefania Mincu au apreciat finețea detaliului, tehnica suspansului și stilul format și concentrat al prozei sale. Proza sa captează cu siguranță cititorul, ducându-l dintr-o realitate bazată pe norme înspre una absurdă și poate inevitabilă.
Vă recomand să citiți, de asemenea, volumele de poezie „Unghii foarte lungi şi cumsecade”, ed. Vinea, 2005 și , „Poeme prerafaelite”, apărut la la ed. Pontica.

Poezia lui Gabriel Daliș a fost bine primită de Octavian Soviany și de Felix Nicolau. Pentru a menține ceva din atmosfera „sfârtecării” de odinioară, Ștefania Mincu a încercat să identifice „minusurile” poeziei lui Daliș, dar credem că acest lucru n-a fost decât o nevoie de a provoca audiența pentru a combate aceste păreri cu argumente forte, cum îi plăcea lui Mincu. Deși nu s-a întâmplat asta.....
Daliș are o poezie cu puternice imagini vizuale, cu un discurs coerent și, aș spune, identificabil ca marcă, ce s-a format din 1996 - de la primul volum, „Semnale de sâmbătă" , urmat de „Întoarcere acasă" (1998) si „Chip Împreună" (1999) - până astăzi. Nu putem scuze critica bucureșteană prezentă la cenaclu de faptul că nu cunoaștea niciun volum de poezie semnat de Daliș, căci volumele au circulat și au fost recenzate în revistele literare românești. Acesta este și motivul pentru care nu a existat o prezentare serioasă, un discurs coerent legat de evoluția sa, de temele majore din poemele sale, de inserția elementelor-simbol ce irump din inconștient.
În curând va publica o antologie, o selecție de poeme din cele patru volume, precum și poeme noi, așa că vă invit să urmărim apariția cărții și mai ales s-o citim.

înveliş

înveliş

School poster. Foto de Trine Dalsgaard