domingo, abril 25, 2010

despre consonanțe și disjuncții

Vorbind despre tine însuți

În urma invitației Asociației Catalist, voi participa la lecturi și dezbateri în liceele bucureștene în săptămâna 26-29 aprilie. Au existat reacții din partea unor prieteni privind lipsa promovării volumelor. Trebuie să spun că participarea la concursuri e opțiunea fiecăruia și nu a editurii sau a organizatorilor concursului. Nu am dorit să particip la niciun concurs până acum, cu excepția unuia (unde nici de data asta nu eu am trimis volumul!).
Voi spune câteva cuvinte despre cartea de poeme, un fel de introducere pe care o găsesc necesară acum, în contextul unei posibile prezentări-lecturi-dezbateri. Apropo de prezentare, Gabriel Daliș a scris o microrecenzie splendidă care poate fi citită pe blogul său.
„Cântecul geamănului” e construit în jurul ideii de moarte. Prima parte, scrisă în stil minimalist, explorează un spațiu vertical, blocul, în care cadavrele sunt coborâte cu liftul, unde presentimentul morții însoțește forța vitală, unde oamenii sunt vii și nevii în același timp.
Tot în prima parte, există și o zonă livrească foarte evidentă – filme, cărți, dar și trimiteri concrete la poemele unor poeți nouăzeciști și doomiiști, printre care strecor scurte inserții metapoetice, legate de imagini construite și obscure. A doua parte anunță disoluția minimalismului, biografismului și a altor proceduri ce corespund acestora, nemaifiind funcționale, neputând capta atenția și nici fluxul thematei de azi.
Există și alte lecturi ale volumului, privite prin caleidoscopul simbolurilor geamănul (un fel de sintaxă a poemelor), mușchiul verde, ritualul de trecere și coborârea.
Frumusețea, deci autenticul, este tocmai curajul de a coborî în tine până îl vezi pe celălalt și până vezi poezia, și numai aici o altă creație poate avea loc, în jurul comunicării și deschiderii. Numai aici putem înțelege sensul cuvintelor lui Nichita, faptul că nu există poeți, există doar poezie. E un salt în înțelegere și reflectare.

Programul întâlnirilor:

- luni, 26 aprilie, intalnire la Colegiul Național Sf. Sava cu Papadima, de la ora 10.30.
- marti, 27 aprilie, intalnire la Colegiul Național Gh.Lazar cu Paul Cernat, de la ora 12.00
- miercuri, 28 aprilie, dezbatere cu tema "Literatura de dupa bloguri", de la orele 18.00, la PAVILION UNICREDIT.
- joi, 29 aprilie, intalnire la Facultatea de Litere, cu ocazia evenimentului "Zilele Portilor Deschise", ora 14.00

înveliş

înveliş

School poster. Foto de Trine Dalsgaard